Szukaj w serwisie

Kategorie:

Budynki inwentarskie | Garaże i wiaty na maszyny | Przechowalnie i chłodnie | Zbiorniki na gnojowicę | Biogazownie | Płyty obornikowe | Inne

Rodzaje obiektów przechowalniczych

Obiekty przechowalnicze dzielimy na przechowalnie zwykle i chłodnie. Chłodnie mogą być z normalną lub kontrolowaną atmosferą (KA).

  • W grupie chłodni KA wyróżniamy:
  • obiekty, gdzie w komorach panuje atmosfera, w składzie której suma CO2 + O2 zawsze stanowi 21%, reszta to azot;
  • obiekty z KA standardową (5% CO2 + 3% O2);
  • obiekty ULO (1-2% CO2 + 1-1,5% O2); w obiektach ULO stosuje się czasem usuwanie etylenu z atmosfery.

Oprócz komór, przechowalnia powinna mieć pomieszczenie gospodarcze, czyli pakownię. Tam odbywa się sortowanie, kalibrowanie i pakowanie owoców oraz wszelkie inne czynności przygotowawcze do wysyłki i handlu. W obiektach małych, z 1 lub 2 komorami, pakownia sąsiaduje z nimi. W większych chłodniach, komory są zgrupowane w oddzielnym bloku i znajdują się po jednej lub dwóch stronach korytarza, który łączy je z sobą i z pakownią. Mniej jest wtedy okazji do niepotrzebnego podwyższania temperatury w komorach.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 
 
PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA / O NAS / FORUM / REKLAMA / POLITYKA PRYWATNOŚCI / KONTAKT
Copyright © 2008 by www.AGROBUDOWNICTWO.pl Wszelkie prawa zastrzeżone